boerderij puppy

8 Hondenrassen die geschikt zijn als boerderijhond

Naast dat honden onze beste vrienden zijn, kunnen honden ook erg nuttig zijn voor bepaalde taken. Denk maar aan blindengeleidehonden,  politiehonden en boerderijhonden.

Op een boerderij kan een hond erg handig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld het land bewaken tegen ongewenste dieren of ze kunnen het vee hoeden of drijven. Daarnaast is het ook leuk om een echte gezelschapshond te hebben die ´s avonds lekker tegen je aan komt liggen op de bank na een dag hard werken.

Sommige hondenrassen kunnen deze taken op een boerderij beter vervullen dan andere rassen. Hier volgt een lijst (op willekeurige volgorde) met honden die het beste zijn voor op je boerderij en het boerderijleven een stuk makkelijker maken!

De beste honden voor op de boerderij

1.      Corgi

corgi

Corgi’s zijn intelligente honden die al jaren gebruikt worden voor op de boerderij. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het hoeden van vee, maar ze zijn ook uiterst geschikt om het land te beschermen tegen roofdieren.

De Corgi blinkt uit in het hoeden en drijven van vee. Deze honden zijn vrij klein, dus ze zijn het beste in het hoeden van kleine boerderijdieren, zoals kippen, schapen, geiten en varkens. Ze zijn snelle leerlingen en vinden het ook nog eens heel erg leuk!

Corgi’s werken ook goed samen in een team, dus het bezitten van meerdere honden van dit ras kan erg handig zijn voor op de boerderij!

Naast het hoeden van vee zijn Corgi’s ook erg alert en waakzaam. Dit boerderijhondje zal zijn eigenaar waarschuwen wanneer ze roofdieren in het zicht hebben. Ze kunnen daarnaast erg goed luisteren en zijn goed te trainen en als het werk erop zit, gaan ze graag knuffelen met hun baasje!

2.      Border Collie

De Border Collie is niet alleen een hond, maar het is een echte werkhond. Ze zijn zeer intelligent en energiek, dus het is belangrijk dat hiervan gebruik wordt gemaakt, anders gaat de hond zich zeker vervelen. Deze hond is dus zeer geschikt voor op een boerderij, hier is namelijk altijd wel wat te doen.

De Border Collie heeft een natuurlijk instinct voor het drijven van vee en het is dan ook één van de meest intelligente hondenrassen die er bestaat. Deze hond heeft veel aandacht nodig, maar wanneer deze hond goed opgevoed wordt, dan is het een echte werk- en familiehond.

3.      Duitse Herder

De Duitse Herder is van oorsprong gefokt als schaapherdershond, om vee te hoeden en bewaken. Ze zijn  waakzaam, loyaal en zeer energiek. Ze gaan nergens voor uit de weg en zijn nergens bang voor. Ze zijn daarnaast goed te trainen en zijn daarnaast ook een goede familiehond, wanneer ze goed zijn opgevoed. Dit maakt ze zeer geschikt als boerderijhond.

Een Herder heeft veel beweging nodig en kan zijn energie goed kwijt op een boerderij. Als ze niet genoeg beweging krijgen, gaan ze zich vervelen en dit moet je voorkomen. Ze zijn naast boerderijhond ook goed als politie- en legerhond, reddingshond en hulphond.

4.      Dalmatiër

De Dalmatiër is zeer slim en energiek. Ze zijn geschikt om te leven op plekken waar ze veel rond kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen. Ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor appartement bewoners. Ze zijn daarnaast goed te trainen en kunnen goed met kinderen. Sommigen zeggen dat Dalmatiërs misschien iets te actief zijn voor kinderen, maar dit ligt er vooral aan hoe de hond getraind wordt.

Dalmatiërs zijn vooral bekend van de bekende film en werden vroeger gebruikt als koetshonden om langs rijtuigen te lopen. Hun taak was om de paarden tegen andere honden en bedreigingen te beschermen.

5.      Jack Russell

De Jack Russell komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en werd vooral gebruikt voor de jacht. Ze werden gebruikt om op vossen te jagen en ze moesten klein genoeg zijn om in het hol van een vos te passen. Later werden Jack Russels gebruikt om ongedierte te bestrijden van de boerderij.

De Jack Russell is vrij klein, maar hij zal nergens voor terugdeinzen. Ze zitten vol met zelfvertrouwen en houden veel van spelen en rondrennen. Daarnaast is het een goede familiehond, wel kunnen ze voor kleinere kinderen een beetje te druk zijn. Veel beweging is dus belangrijk voor deze dappere hond!

6.      Anatolische Herder

De Anatolische Herder, ook wel Kangal of Turkse Herder genoemd, is een hond die uitblinkt in het beschermen van vee. Deze hond werd in Turkije vooral gebruikt voor het beschermen van vee in de bergen in slechte omstandigheden. Het vee waarover deze hond waakte bestond vooral uit geiten en schapen.

De Anatolische Herder is een krachtige hond met veel uithoudingsvermogen. Door hun dubbele vacht kunnen ze koude weersomstandigheden goed verdragen. Ze zijn verder zeer intelligent en erg trouw naar hun baasje. Van vreemden moeten ze echter niks hebben. Pas hiermee dus op en houd deze hond in de gaten wanneer je een vreemde op bezoek hebt!

De Kangal is zeker geen hond voor beginners en hebben een goede opvoeding nodig van jongs af aan. Gebeurt dit niet, dan zal de hond niet luisteren en zijn eigen ding gaan doen. Eenmaal wel goed opgevoed, dan maakt het een zeer goede boerderijhond.

7.      Pyrenese Berghond

Pyrenese berghond boerderij

De Pyrenese Berghond komt zoals de naam het al zegt van oorsprong uit de Pyreneen en is van oorsprong een waak- en verdedigingshond. Ze werden in de middeleeuwen gebruikt voor het bewaken van kastelen en ze werden ook gebruikt voor het beschermen van boerderijdieren tegen roofdieren. Door hun dikke vacht kunnen ze tijdens koude dagen lang buiten zijn. Qua uiterlijk ziet de hond er misschien erg onschuldig uit, maar het is een echte waakhond.

De Pyrenese Berghond houdt van vrijheid en rondrennen en is voor zijn familie erg aanhankelijk en trouw. Dit hondenras heeft een goede opvoeding nodig. Ze kunnen namelijk erg eigenwijs zijn.

8.      Rottweiler

De Rottweiler is geschikt voor het hoeden van groter vee, zoals koeien en paarden. Dit komt door zijn sterke en krachtige bouw. Ze zullen er dan ook voor zorgen ongewenst bezoek snel weggejaagd wordt, ze deinzen namelijk nergens voor terug. Ze kunnen ook handig zijn voor het trekken van karren.

De Rottweiler is naast boerderijhond ook erg goed als familiehond. Ze zijn erg beschermend over kinderen en erg loyaal naar hun baasje. Het is belangrijk dat de Rottweiler op de juiste manier wordt opgevoed, om potentiële problemen te voorkomen met deze hond.