bloemkool die bereid wordt voor een hond

Mag Een Hond Bloemkool Eten?

Bloemkool is een goede groenten die op veel manieren kan worden bereid. Om deze reden is de groente ook zeer populair. Veel mensen houden ervan, maar kun je het ook aan je hond geven?

Een hond mag bloemkool eten, maar geen grote hoeveelheden. Bij kleine hoeveelheden is het erg gezond, maar eet je hond te veel bloemkool, dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten.

Hier lees je alles over het bloemkool eten bij honden en hoe je bloemkool op de beste manier voor je hond kan serveren.

Mogen honden bloemkool eten?

Honden mogen gewoon bloemkool eten. Bloemkool is een goede bron van vezels, vitamine K, vitamine C, calcium, kalium en foliumzuur.

Al deze vitaminen zijn bij een hond goed voor:

  • Het bloed
  • De ogen
  • Het immuunsysteem
  • De lever
  • De spieren

De vezels in de bloemkool zijn daarnaast goed voor een gezonde stoelgang en een gezond gewicht.

Natuurlijk is het net als bij veel dingen belangrijk dat het eten van bloemkool met mate gebeurt. Krijgt je hond te veel bloemkool binnen, dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten en dit wil je voorkomen.

Dit komt namelijk door het stofje isothiocyanaat. Deze stof komt van nature voor in groenten en kan zorgen voor irritatie in het spijsverteringskanaal. Isothiocyanaat heeft als functie om de plant te beschermen. De stof beschermt planten namelijk tegen insecten en infecties.

Dit stofje komt ook voor in groenten zoals spruitjes, bloemkool, boerenkool en andere koolsoorten. Ook komt het voor in broccoli. In broccoli zit meer isothiocyanaat dan in de andere genoemde groenten, dus bij deze groente moet je extra uitkijken.

Bij een kleine hoeveelheid isothiocyanaat zal je hond gelukkig geen klachten krijgen, maar bij een groot aantal kan je hond dus echt last krijgen. Let hier dus op!

Bloemkool is niet giftig voor honden, dus als je hond te veel heeft gegeten zullen de maag- en darmklachten in de meeste gevallen vanzelf weer over gaan. Houdt je hond wel altijd goed in de gaten en neem contact op met een dierenarts wanneer je de situatie niet vertrouwt.

Heeft je hond een extreme hoeveelheid bloemkool gegeten, dan kan het stofje wel giftig worden voor een hond en kan een hond er zelfs aan komen te overlijden. Een hond moet wel erg veel bloemkool eten om dit te laten gebeuren, en dit komt gelukkig nauwelijks voor.

Bloemkool bereiden voor je hond

Je kunt bloemkool rauw of bereid geven. Als je het rauw geeft, blijven de meeste voedingsstoffen in de groente zitten en biedt het dus de meeste voordelen. Sommige honden houden niet van rauwe groenten, in dit geval kun je het even stomen, koken of bakken.

Gebruik bij het bereiden van de bloemkool geen kruiden. Het heeft voor een hond geen toegevoegde waarde en kan leiden tot buikpijn. Geef je hond ook geen bloemkool met bijvoorbeeld een kaassausje. Dit is natuurlijk niet gezond en kan leiden tot overgewicht of maagklachten.

Als laatste is het nog belangrijk dat je de bloemkool in kleine stukjes snijdt. Dit voorkomt dat je hond in de bloemkool kan stikken. Bij een grotere hond kun je de stukken groter laten dan bij een kleine hond.

Conclusie

Een hond kan dus veilig bloemkool eten, mits dit met mate gebeurt. Bij grote hoeveelheden kunnen honden maag- en darmklachten krijgen, en bij extreme hoeveelheden kan een hond overlijden. Gelukkig komt het eten van een extreme hoeveelheid bloemkool nauwelijks voor.

Je kunt de bloemkool het beste rauw serveren aan je hond. Op deze manier behoudt de groente al zijn nutriënten en haalt je hond er de meeste voordelen uit. Je kunt er ook voor kiezen om de groente te stomen, koken of bakken. Doe dit wel zonder kruiden en snijdt de bloemkool in kleine, eetbare stukken.

Vertoont je hond vreemd gedrag na het eten van bloemkool en vertrouw je de situatie niet? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Misschien is het niks, maar voorkomen is beter dan genezen!