hond met bleke tong

Een Bleke Tong Bij de Hond

De tong van een hond hoort normaalgesproken mooi roze te zijn. Het kan voorkomen dat de tong van een hond bleek kleurt. Als je dit opmerkt bij je hond, vraag je je vast af wat dit kan betekenen en of je naar een dierenarts moet.

Oorzaken van een bleke tong bij honden

Bloedarmoede (anemie)

Bij bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, hebben de spieren en de organen van de hond een zuurstofgebrek door een verlaging van het aantal rode bloedcellen.

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door bloedverlies door bijvoorbeeld een wond of een interne bloeding. Daarnaast kunnen verschillende ziekten en aandoeningen anemie veroorzaken.

Bij anemie kan een hond een bleke tong en bleke slijmvliezen krijgen. Daarnaast is de hond snel moe, sloom en heeft het dier weinig honger. De hond is traag en bij inspanning gaat het hart sneller pompen en gaat de ademhaling snel omhoog.

Shock

Wanneer het hondenlichaam in shock raakt, dan kan dit leiden tot een vertraging van de bloedsomloop, een snelle ademhaling of hijgen en een koud aanvoelend lichaam. De tong en het tandvlees kan hierbij bleek worden.

Deze shock kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een interne bloeding en het is dus belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken.

Chronische aandoeningen

Sommige chronische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de hondentong bleek verkleurt. Naast de bleke tong kan de hond andere symptomen hebben.

Voorbeelden van zulke chronische aandoeningen zijn hartziekten, leverziekten, leukemie of longziekten.

Wat moet ik doen als mijn hond een bleke tong heeft?

Aandoeningen of ziektes die een bleke tong bij een hond kunnen veroorzaken, kunnen vrij ernstig zijn en kan betekenen dat de hond met spoed naar een dierenarts moet.

Merk je dus een bleke tong of bleke slijmvliezen bij je hond op, dan is het belangrijk om snel contact op te nemen met een dierenarts.

Behandeling bij een bleke tong bij de hond

De behandeling bij een bleke tong hangt natuurlijk af aan het onderliggend probleem die de bleke tong veroorzaakt. Wordt de bleke tong bijvoorbeeld door een chronische aandoening veroorzaakt, dan moet dit probleem behandeld worden om de bleke tong aan te pakken.

Heeft de hond bloedarmoede, dan moet dit eerst worden behandeld. Heeft de hond ernstige bloedarmoede, dan kan er een bloedtransfusie nodig zijn.

Een bloedtransfusie kan nodig zijn wanneer de hond dreigt te overlijden en het helpt om de hond in een betere conditie te brengen, zodat de medicijnen kunnen aanslaan of zodat de hond klaar is voor een eventuele operatie.

Omdat bloedarmoede vrij ernstig kan zijn, is het dus van belang dat je snel naar een dierenarts gaat wanneer je vermoedt dat je hond dit heeft.

Tot slot

Een bleke tong kan verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn vrij ernstig en hierbij is hulp van een dierenarts vereist.

Ontdek je dus een bleke tong of bleek tandvlees bij je hond, wacht dan niet en neem gelijk contact op met een dierenarts. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans is dat je hond volledig herstelt. Ook bij twijfel kan het nooit kwaad om contact op te nemen met een dierenarts.