honden ogen

Een blauwe waas over het oog van je hond, wat kan dit zijn?

De ooglens bij honden hoort normaalgesproken helder en transparant zijn. Door verschillende processen en ziektes kan de oogkleur van je hond veranderen. Als het oog van je hond een blauwe waas heeft kan je als hondeneigenaar ongerust worden. Je wilt natuurlijk niet dat je hond pijn heeft of zijn zicht verliest.

Net als bij mensen kunnen er op latere leeftijd problemen optreden bij de ogen. Als er een blauwe waas om het oog van je hond zit, dan kan dit komen door lenssclerose (ouderdomsstaar) of cataract (staar).

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Mijn hond heeft rode ogen: Moet ik me zorgen maken?

Lenssclerose bij honden

Op oudere leeftijd krijgen veel honden een blauwgrijze waas om het oog heen. Dit wordt lenssclerose genoemd en is normaal bij oudere honden.

Een hond krijgt lenssclerose omdat de lens het hele leven door blijft groeien en de lens bevindt zich in een strak kapsel. Door dit strakke kapsel kan de lens niet groter worden en zal er verdichting van de lens optreden. Deze verdichting van de lens zorgt voor een blauwgrijze waas bij de ogen van je hond.

Lenssclerose is normaal bij oudere honden en zorgt voor weinig problemen. Het is niet pijnlijk en zal in veel gevallen geen invloed hebben op het zicht van je hond. Het is daarnaast verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen, omdat lenssclerose en cataract vaak verward worden. Cataract kan in tegenstelling tot lenssclerose het zicht van je hond behoorlijk verminderen.

Cataract bij honden

In tegenstelling tot lenssclerose waarbij het oog een blauwe of grijze waas heeft, treedt er bij cataract (staar) een witachtige waas op bij de lens van de hond. Cataract kan optreden bij jonge en oude honden en zelfs bij pups.

Oorzaken cataract bij honden

Cataract bij honden kan veel verschillende oorzaken hebben:

  • In veel van de gevallen ontstaat cataract door erfelijkheid.
  • Suikerziekte. Honden kunnen door suikerziekte binnen enkele weken al blind worden. Het is dus belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je hond cataract heeft.
  • Trauma, door bijvoorbeeld een aanrijding of een klap tegen het oog.
  • Andere oorzaken, zoals ontstekingen en oogafwijkingen.

Vaak breidt cataract zich uit en dit betekent dat de situatie verslechterd. Als cataract onbehandeld blijft, dan kan dit blindheid veroorzaken bij je hond. Je hond zal dan nog wel licht en donker kunnen merken, maar van zicht is er dan geen sprake. Bij ernstige vormen van cataract kan er zelfs een ontsteking van de binnenste delen van het oog ontstaan.

Het is dus belangrijk om snel contact op te nemen met de dierenarts, zodat hij je van goed advies en een eventuele behandeling kan voorzien. De dierenarts kan bij erge vormen van cataract ervoor kiezen om een oogoperatie uit te voeren om de cataract te verwijderen.

Glaucoom bij honden

De blauwe waas bij het oog van je hond kan komen door glaucoom. Glaucoom is de aanwezigheid van een te hoge druk in de oogbol. Deze druk ontstaat doordat het kamerwater niet meer uit het oog kan worden afgevoerd. Het gevolg hiervan is dat de druk in de oogbol wordt verhoogd.

Glaucoom kan binnen 48 uur blijvende schade opleveren aan het oog. Het is dus belangrijk om snel te handelen als je vermoedt dat je hond glaucoom heeft.

Glaucoom bestaat uit primaire- en secundaire glaucoom. Primaire glaucoom betekent dat de afwijking aangeboren is. Secundaire glaucoom is ontstaan door de aanwezigheid van andere oogafwijkingen, zoals lens luxatie of een ontsteking van de iris.

Naast de blauwachtige waas op het oog van de hond, heeft glaucoom nog een aantal andere symptomen:

  • Rood en geïrriteerd oogwit
  • Zwelling van het oog
  • Verwijde pupil
  • Hoofdpijn
  • Verlies van zicht

Glaucoom wordt behandeld door glaucoomtherapie. Het doel van deze therapie is om de druk in de oogbol en de pijn te verminderen. Helaas is glaucoom ongeneeslijk en moet het met medicijnen gecontroleerd worden. In sommige gevallen kan de dierenarts ervoor kiezen om het oog te verwijderen.

Honden met een groter risico op oogproblemen

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor oogproblemen dan anderen. Cataract komt vaker voor bij hondenrassen zoals de Franse Bulldog, Boston Terrier, Australische herder, Bichon Frise, Amerikaanse Staffordshireterrier, Silky Terrier, Poedel, Cocker Spaniel, Labrador Retriever, Siberische Husky en de Dwergschnauzer.

Daarnaast komt glaucoom vaker voor bij honden zoals de Beagle, Cocker Spaniel, Chow-Chow, Basset Hound, Russel Terrier, Chinese Shar Pei en de Siberische Husky.

Als je een hond hebt die een grotere kans heeft op oogproblemen, dan is het verstandig regelmatig te kijken naar de ogen van je hond. Als je een blauwe waas op het oog van je hond ziet, dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

hond die kijkt grote ogen

Oogproblemen bij je hond voorkomen

Sommige oogproblemen bij honden zijn helaas niet altijd te voorkomen. Toch zijn er een aantal manieren om de ogen van je hond zo gezond mogelijk te houden.

Let vooral goed op afwijkende gedragingen of bewegingen bij je hond. Als je hond slecht ziet, kan je dit opmerken doordat hij tegen dingen aanloopt. Daarnaast is een goede hygiëne van je hond belangrijk. Zorg ervoor dat de haren rond de ogen van je hond schoon zijn en zorg ervoor dat er geen haren over de ogen van je hond hangen. Ook is een schone omgeving belangrijk voor je hond.

Als laatste kun je oogproblemen voorkomen door je hond regelmatig te laten checken bij de dierenarts. Door deze checks kan je dierenarts eventuele oogproblemen bij je hond voorkomen of direct aanpakken!

Conclusie

Een blauwe waas op het oog van je hond kan dus meerdere dingen betekenen. Het kan betekenen dat je hond simpelweg ouderdomsstaar heeft, wat heel normaal is en voor geen problemen hoeft te zorgen. In wat serieuzere gevallen kan het zijn dat je hond cataract (staar) of glaucoom heeft. In deze gevallen is het belangrijk om snel een bezoek aan de dierenarts te brengen, zodat het oog van de hond geen blijvende schade krijgt.

Check dus regelmatig even de ogen van je viervoeter, zodat je hond nog lang van zijn ogen kan genieten!