hond die aluminiumfolie heeft gegeten

Mijn Hond Heeft Aluminiumfolie gegeten: Dit Zijn De Gevaren

Honden hebben weleens de neiging om dingen te eten die helemaal niet eetbaar zijn. Als er bijvoorbeeld maar een klein etensrestje zit op een stukje aluminiumfolie, dan heeft een hond er geen problemen mee om het hele stuk aluminiumfolie naar binnen te werken.

Als dit gebeurt bij je hond, dan zul je jezelf vast afvragen of dit kwaad kan. Als een hond aluminiumfolie eet, dan kan dit in de meeste gevallen geen kwaad. Je hond poept dit in zijn geheel weer uit. In sommige gevallen kan het eten van aluminium folie helaas wel gevaarlijk zijn.

In dit artikel lees je de gevaren van aluminiumfolie voor honden, en wat je moet doen wanneer je hond een stuk hiervan heeft opgegeten.

De gevaren van aluminiumfolie voor honden

Aluminiumfolie is een geweldig middel om je voedsel mee in te pakken. Het is alleen wat minder geschikt als voedsel. Het eten van deze folie kan gevaren met zich meebrengen voor een hond. Hieronder lees je de belangrijkste gevaren van het eten van aluminiumfolie.

Je hond kan stikken

Het grootste gevaar van het eten van aluminiumfolie is dat het vast kan komen te zitten. Het kan niet alleen vast komen te zitten in de keel, maar het kan ook een darmblokkade veroorzaken.

Dit betekent dat je hond kan stikken in de aluminiumfolie. Dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor een hond.

De kans dat het folie vast blijft zitten is het grootst als je hond een grote hoeveelheid aluminiumfolie heeft gegeten. Daarnaast zal een kleine hond eerder stikken in een stukje folie, omdat de slokdarm van een kleinere hond kleiner is.

Als er een stuk aluminiumfolie vast zit in de keel van je hond, dan zullen de eerste symptomen al snel verschijnen. Je hond zal hoesten, proberen te braken en heeft moeite met ademhalen. Als je hond een langere tijd geen lucht krijgt, dan zal zijn tong blauw worden en kan hij zelfs flauwvallen.

Het is belangrijk om snel in te grijpen als je hond aan het stikken is. Er is in deze situatie geen tijd om naar de dierenarts te gaan. Het eerste wat je kunt doen, is om het stukje folie met je hand uit de keel te halen. Zie je het stukje niet zitten, dan kun je je hond stevig op zijn rug, tussen zijn schouderbladen slaan. Mocht dit nog niet genoeg zijn, dan kun je je hond nog op zijn kop schudden totdat het stukje aluminiumfolie eruit valt.

Als alle bovenstaande opties niet lukken, dan kun je net zoals bij mensen, een Heimlich-greep uitvoeren. Als het stukje inmiddels uit de keel van je hond is, is het belangrijk om alsnog een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan vervolgens controleren of je hond er geen blijvende schade aan heeft overgehouden.

Darmblokkade

Het stukje aluminiumfolie kan dus blijven zitten in de keel, maar het kan ook vast komen te zitten in de maag en darmen. We spreken hier van een darmblokkade.

Bij een darmblokkade kan een hond geen voedingsstoffen meer opnemen, omdat het folie de ingang van de darm blokkeert. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit schadelijk kan zijn als hier niks aan gedaan wordt.

Bij een darmblokkade kan je hond last hebben van de volgende symptomen: sloomheid en weinig energie, weinig eten en drinken, overgeven, een opgeblazen buik en weinig tot geen ontlasting.

Het is belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken bij het vermoeden van een darmblokkade. Als je hond niet behandeld wordt, dan zal hij komen te overlijden.

Vaak zal de dierenarts ervoor kiezen om het vreemde voorwerp (in dit geval het aluminiumfolie) operatief te verwijderen. De klachten van je hond zullen dan ook gauw afnemen.

Er zitten etensresten aan die slecht zijn voor honden

Vaak wordt aluminiumfolie gebruikt om eten mee te bedekken of verpakken. Het eten blijft dan ook vaak aan de folie plakken. Als de aluminiumfolie gebruikt wordt om bijvoorbeeld chocola of zeer vettig eten mee te bedekken, dan kunnen deze voedselrestjes aan de folie blijven plakken.

Je hond krijgt bij het eten van de aluminiumfolie dus ook deze voedingsmiddelen binnen. Nou hoeft dit bij een kleine hoeveelheid niet erg te zijn, maar als je hond bijvoorbeeld een grote hoeveelheid chocola heeft opgegeten samen met het aluminium, dan kan dit een probleem worden.

Het kan giftig zijn

Alhoewel het onwaarschijnlijk is dat een hond een aluminiumvergiftiging oploopt, kan dit in enkele gevallen toch gebeuren. Het is een aantal keer voorgekomen dat een hond vergiftigd wordt door het eten van aluminiumfolie.

Dit kan waarschijnlijk alleen gebeuren als je hond een hele grote hoeveelheid aluminiumfolie heeft gegeten. Omdat het zeldzaam is dat je hond verfitigd wordt door aluminiumfolie, zal dit dus ook niet snel gebeuren bij je hond. Het is echter wel een gevaar om in je achterhoofd te houden.

snoep met aluminiumfolie eromheen

Wat moet ik doen?

Als je hond aluminiumfolie heeft gegeten, dan zijn er een aantal dingen die je moet doen, zodat je zeker weet dat je hond niks mankeert. Hieronder lees je de stappen die je moet nemen.

1.      Kijk naar je hond

Het is als eerst belangrijk om te kijken hoe het met je hond gaat. Heeft je hond geen symptomen van verstikking, en ziet hij er gewoon normaal uit? Dit betekent niet dat er niks aan de hand is, maar nu kun je wel verder gaan naar de volgende stap.

2.      Hoeveel heeft je hond gegeten

Als je zeker weet dat er geen spoedgeval is, dan kun je gaan kijken hoeveel aluminiumfolie je hond gegeten heeft. Heeft je hond maar een klein stukje gegeten, dan zal dit vaak geen probleem zijn. Kom je er echter achter dat je hond een flink stuk folie naar binnen heeft gewerkt? In dit geval weet je dat je hond extra in de gaten gehouden moet worden, of dat je contact op moet nemen met een dierenarts.

3.      Houd je hond in de gaten

Houd je hond de komende 24 tot 48 uur in de gaten. Een darmobstructie is namelijk niet gelijk zichtbaar. Als je hond vreemde symptomen krijgt, breng hem dan altijd naar een dierenarts. Vertel vervolgens dat je hond aluminiumfolie heeft gegeten en hoeveel hiervan.

Heeft je hond nergens last van en ziet hij er gezond uit? Dan zal er waarschijnlijk niks aan de hand zijn en zal in dit geval de aluminiumfolie er bij de ontlasting weer uitkomen.

Tot slot

Aluminiumfolie kan dus problemen veroorzaken bij onze trouwe viervoeters, dus het is belangrijk om aluminiumfolie uit de buurt van je hond te houden. Mocht je hond het toch een keer te pakken krijgen, onthoud dan dit artikel, zodat je weet wat je te wachten staat en wat je moet doen.

Als je twijfelt, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Zo weet je zeker dat je hond geen risico loopt.