hond met kap

Dit Zijn De 3 Beste Alternatieven Voor Een Hondenkap

Als je hond een operatie heeft gehad, of ergens een wond heeft zitten, dan is de kans groot dat je hond een kap om moet. Deze kap kan erg onhandig zijn voor een hond. Het dier zal overal tegenaan stoten, omdat het zicht verminderd is. Daarnaast ziet het er ook erg oncomfortabel uit. Het is dus begrijpelijk als je naar een alternatief zoekt voor een hondenkap.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven voor een ‘’standaard’’ hondenkap. Met deze alternatieven kan een hond wat meer zien en zal de hond niet meer overal tegenaan lopen. Hieronder lees je meer over de verschillende alternatieven.

In het kort

Heb je geen tijd om dit hele artikel door te lezen? Hieronder volgen de drie beste alternatieven voor een hondenkraag in het kort.

Beste Kwaliteit Alternatief

Beste Budget Alternatief

Beste Alternatief Voor Buikwonden

Comfy Cone

Trixie Opblaasbare Beschermkraag

Medical Pet Shirt

De 3 Beste Alternatieven Voor Een Hondenkraag

Er zijn een aantal alternatieven voor een hondenkap. Deze producten zullen in veel gevallen een stuk fijner zijn voor je hond. Hieronder volgen de drie beste alternatieven:

1. Comfy Cone

alternatief hondenkap

Met de Comfy Cone kan een hond op een comfortabele en verantwoorde manier genezen van een operatie en is een goed alternatief voor een hondenkap van kunststof. De Comfy Cone is uitgetest door dierenartsen op de meest angstige en agressieve honden.

De kap is gemaakt van gelamineerd nylon over een stevige foamlaag. De kap is hierdoor zacht, maar ook stevig en beschermend. Dit maakt de kap een stuk comfortabeler dan een kraag van kunststof.

De Comfy Cone is ook waterbestendig en -afstotend en beide kanten van de kap zijn bruikbaar. Dit is handig wanneer een kant vies is geworden. Het is daarnaast makkelijk opvouwbaar, dus je kunt het overal opbergen.

De kraag is beschikbaar in de kleuren zwart en kaki en de kap heeft een verstelbare klittenbandsluiting. Je hoeft de kap dus niet helemaal om het hoofd van je hond te trekken. De Comfy Cone is beschikbaar in de maten XS t/m XL, het is dus belangrijk dat je de juiste maat koopt voor je hond.

2.      Trixie Opblaasbare Beschermkraag

hondenkraag alternatief

De Trixie Opblaasbare Beschermkraag is een zachte en comfortabele opblaasbare halsband voor honden. Het beschermt het kop, borst- en rug gedeelte. Het voordeel van deze opblaasbare band is dat je hond nergens aan blijft haken of tegenaan stoot.

De band beperkt het zicht en gehoor niet, dit maakt het een geschikte kap voor angstige honden. Ook zal de band niet in de weg zitten tijdens het eten, drinken en spelen. Je hoeft dus geen moeite te doen om de kap telkens af te doen, hij kan gewoon op blijven. De kap is met klittenband te bevestigen bij je hond en kan gewassen worden met water.

De opblaasbare band is beschikbaar in één kleur, namelijk blauw en in de maten XXS t/m XL. Een goede maat is belangrijk, dus bepaal eerst de maat voordat je een aankoop doet.

3.      Medical Pet Shirt

Een ander alternatief is een Medical Pet Shirt. Dit is een shirt voor honden, die speciaal gemaakt is voor honden na een operatie. Het kan ook gebruikt worden bij honden die loops zijn. Het shirt is gemaakt van een comfortabele, zachte stof.

Honden met dit shirt hebben een stuk meer bewegingsvrijheid ten opzichte van een hondenkap, en zal ook niet aan de wond kunnen zitten. Het kan helaas niet gebruikt worden voor honden met wonden aan de poten of gezicht. Met dit shirt kunnen de honden er namelijk gewoon nog bij. Het is wel erg handig voor wonden in het buikgebied.

Je hond kan ook gemakkelijk uitgelaten worden met het shirt aan. Je moet hiervoor alleen een paar knoopjes losmaken. Het shirt is verder gemakkelijk aan en uit te doen bij je hond. De shirts zijn beschikbaar in de maten XXS t/m XL.

Honden zullen over het algemeen een Medical Pet Shirt veel meer waarderen dan een hondenkap, dat maakt dit dus een goed alternatief!

Nadelen van een normale hondenkap

Een hondenkap is nooit leuk voor je hond. Het belemmert de zicht en het ziet er niet comfortabel uit. Naast dat een kap erg belangrijk is, heeft het helaas ook een aantal nadelen. Het kan dus verstandig zijn om een alternatief aan te schaffen.

De nadelen van een ‘’traditionele’’ hondenkap zijn:

  • Slecht zicht – Een hond met een kap kan meestal slecht zien. De kap maakt het gezichtsveld kleiner, en is meestal doorzichtig. Omdat het doorzichtig is, denkt een hond dat hij iets kan zien, maar vaak is dit niet zo. De hond zal overal tegenaan stoten en zich onrustig voelen.
  • Oncomfortabel – De meeste kappen zijn gemaakt van hard kunststof en dit is niet echt comfortabel. Als je hond wil liggen zal hij namelijk op het harde kunststof moeten liggen.
  • Grootte – De meeste hondenkappen zijn vrij groot en lomp. De grootte gecombineerd met het slechte zicht, zorgt ervoor dat de hond overal tegenaan gaat lopen.
  • Eten en drinken – Met een hondenkap van kunststof kunnen de meeste honden niet eten of drinken. De kap zal dan eerst af moeten.

Waarom is een hondenkap belangrijk?

Als je hond een (operatie)wond heeft, dan is het belangrijk dat de hond van deze wond afblijft. Honden hebben vaak de neiging om aan de wond te gaan likken, krabben of bijten.

In de mond en aan de poten van een hond zitten allerlei bacteriën. Als de hond in de wond gaat likken, krabben of bijten, dan kunnen deze bacteriën in de wond komen en dit kan voor infecties zorgen. Ook kan het zijn dat de hond de hechtingen uit de wond haalt of de wond weer openmaakt.

Door een hondenkap kan een hond niet bij de wond komen en dit voorkomt dus problemen. Het is dus erg belangrijk dat een hond een hondenkraag draagt na een operatie of bij een grote wond.

Er zijn natuurlijk wel momenten wanneer de kap af mag. Dit kan zijn bij het eten en drinken, honden met een kap om kunnen namelijk niet zo goed eten en drinken. In dit geval mag de kap dus even af, maar houd je hond goed in de gaten en zorg ervoor dat het dier niet aan de wond gaat likken.

Hoelang moet een hondenkap om?

Hoelang de hondenkap om moet, dat verschilt per situatie. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de bepaalde ingreep die gedaan is of de grootte van de wond. Ook herstelt de ene hond sneller dan de andere.

Over het algemeen zal de kap tussen de 10 en 14 dagen om moeten. Dit kan in sommige gevallen ook langer of korter zijn. De kap mag er pas af wanneer de wond volledig hersteld is en wanneer de eventuele hechtingen eruit zijn.

Je kunt natuurlijk ook altijd je dierenarts om advies vragen. Haal de kap niet te snel eraf, anders is er een mogelijkheid dat de wond gaat ontsteken en dit wil je natuurlijk niet hebben!

Conclusie

Veel honden kunnen een hondenkap niet waarderen. Ze kunnen er minder door zien en het zit niet lekker. Toch is een kap wel nodig. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven op de markt, waardoor je hond een stuk comfortabeler kan genezen van zijn wonden.

We hopen dat je nu een goed alternatief hebt gevonden voor een hondenkap en dat je hond nu een stukje vrolijker is. Veel succes met het aanschaffen van een alternatieve hondenkap!