2 honden tegelijk uitlaten

2 Honden tegelijk uitlaten, hoe moet dat eigenlijk?

Het uitlaten van honden is belangrijk voor een gezonde hond. Ze krijgen hierdoor beweging en mentale stimulatie. Als je twee honden hebt, dan betekent dit ook dat je ze allebei moet uitlaten. Je kunt je honden apart uitlaten, maar als je hiervoor geen tijd hebt, dan kun je ze beter tegelijk uitlaten.

Maar als je dit nog nooit hebt gedaan, dan is het logisch dat je jezelf afvraagt hoe je twee honden het beste tegelijk uit kunt laten. Niet alleen jijzelf moet hieraan wennen, maar voor je honden is het ook wennen.

In dit artikel lees je op welke manier je het beste met twee honden kunt lopen en waar je op moet letten.

Leer het juiste gedrag aan

Zorg er eerst voor dat beide honden goed en netjes aan de riem kunnen lopen. Dit betekent dat ze niet trekken of bijten in de riem. Het is namelijk bijna onmogelijk om twee honden uit te laten die niet goed luisteren.

Als je honden nog niet goed aan de riem kunnen lopen, leer ze dan eerst hoe ze zich moeten gedragen tijdens het wandelen. Je kunt dit het beste apart doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je honden niet aan de riem trekken tijdens het wandelen. Bij één hond is dit namelijk al storend, laat staan twee.

Je kunt het trekken aan de riem afleren door te stoppen met lopen wanneer je hond aan de riem trekt. Wanneer je stopt, blijf dan staan totdat je hond de spanning weer van de riem afhaalt. Wanneer dit gebeurt, beloon je hond dan met een koekje. Dit proces moet je herhalen totdat je hond het snapt. Let er wel op dat dit tijd en geduld kost.

Als het je niet lukt om het trekgedrag af te leren, kun je ook een hondentuig of halsband aanschaffen die helpen bij trekkende honden. Deze halsbanden of tuigen zorgen ervoor dat honden minder gaan trekken aan de riem.

Bijten in de riem kan ook vervelend gedrag zijn, dit gebeurt vaker bij puppy’s. Het bijten kan er niet alleen voor zorgen dat je een nieuwe riem moet kopen, het kan ook zijn dat je hond ontsnapt na het stukbijten van de riem.

Het is dus belangrijk dat bijten in de riem afgeleerd wordt. Bekijk dit artikel hoe je bijten in de riem afleert bij je hond.

1 of 2 hondenriemen?

Je kunt twee honden uitlaten met twee riemen. Het nadeel hiervan is dat de riemen in de knoop kunnen raken wanneer de honden door elkaar heenlopen. Het is erg vervelend als je elke wandeling de knoop uit de riemen moet halen.

Ook heb je minder controle over je honden met twee hondenriemen. Je hebt geen handen vrij en als je honden hebt die aan de riem trekken, dan kan het een lastige klus worden.

Het is dus verstandig om een dubbele hondenriem te gebruiken. Je hebt hier de volledige controle over je honden en je hebt een hand vrij. Vaak zit er een speciale functie in dubbele hondenriemen gebouwd, zodat de lijnen niet in de knoop zullen raken.

Ben je op zoek naar een dubbele hondenriem? Bekijk onze lijst met de 6 beste dubbele hondenriemen.

Je honden laten wennen

Als je honden niet gewend zijn om samen te lopen, dan zal dit even wennen zijn. Denk dus niet dat de eerste paar wandelingen vlekkeloos zullen verlopen. Je honden moeten namelijk gewoon ook wennen. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat de eerste paar wandelingen wat soepeler verlopen.

Wennen aan elkaar – Heb je net een nieuwe hond en kennen je honden elkaar nog niet zo goed? Ga ze dan niet gelijk samen uitlaten. De honden moeten eerst aan elkaar wennen. Laat ze even spelen en aan elkaar snuffelen. Pas wanneer je honden aan elkaar gewend zijn kun je ze samen uitlaten. Op deze manier zal het een stuk soepeler verlopen.

Plan de route – Als je honden nog niet gewend zijn om samen te lopen, plan dan de eerste paar wandelingen een rustige route. Loop bijvoorbeeld niet langs een drukke weg of een route met veel andere honden. Je honden krijgen hier teveel prikkels van, en dit kan erin resulteren dat je honden niet goed gaan luisteren.

Bouw het op – Ga niet gelijk urenlang wandelen. Bouw het langzaam op, zodat je honden eraan kunnen wennen. Als je te lang gaat wandelen, dan kunnen de honden hun concentratie verliezen, en dit kan resulteren in slecht gedrag.

Neem koekjes mee – Honden die samen wandelen nog niet zo goed gewend zijn, kunnen soms lastig zijn om te controleren. Neem dus koekjes mee, zodat je de aandacht kan trekken van je honden wanneer dat nodig is. Ook kun je met de hondenkoekjes goed gedrag van je honden belonen.

Oefening baart kunst

Als je honden nooit samen uitgelaten worden, dan zullen ze ook nooit leren hoe ze samen aan de lijn horen te lopen. Dit betekent dus dat je vaak moet oefenen om je honden hieraan te laten wennen.

Hier kan wat tijd in gaan zitten, de ene hond leert sneller dan de ander. Maar als je lang genoeg oefent, dan zullen je honden uiteindelijk goed samen aan de riem kunnen lopen. Geef het dus niet op!

Conclusie

Het kan een aardige taak zijn om met twee honden tegelijk te wandelen, vooral als jij en je honden dit nog nooit gedaan hebben. Als baasje heb je dus de taak om je honden zo goed mogelijk samen te laten lopen.

Het is belangrijk dat je honden eerst individueel aan de lijn kunnen lopen zonder trekken. Wanneer ze dit kunnen, dan kun je het langzaam gaan opbouwen. We adviseren je wel om een dubbele hondenriem te gebruiken.

Het is belangrijk dat je veel geduld en begrip hebt. Je honden moeten er namelijk ook aan wennen, dus het zal niet gelijk vlekkeloos verlopen. Langzamerhand zul je zien dat er verbetering te zien is, dus geef het niet op!